Open haarden houden ons al eeuwen warm en hebben gediend voor verschillende doeleinden. In de middeleeuwen was deze vuurplaats een zeer belangrijke plek in het huis om te koken, warm te blijven en te dienen als plaats om te koken. Vuur hebben in huis had een grote ommezwaai gemaakt in wat er allemaal mogelijk was. Zo werd voedsel conserveren door middel van roken mogelijk en dat bracht een bepaalde luxe die nog niet eerder was gezien. Ook was het een plaats voor mensen om samen te komen, zeker in koude tijden. Over de jaren heen is er weinig veranderd in het gebruik behalve dat het nu meer een luxe is om een open haard te hebben.
Open haarden in de huidige tijd
Open haarden en houtkachels hebben de laatste jaren weer een enorme opmars gemaakt en mensen besluiten vaker weer een open haard te nemen. Vaak wordt de oude open haard weer open gemaakt zodat de vuurplaats weer gebruikt kan worden. Open haarden hebben helaas een slecht rendement en er gaat soms wel tot 90% van de warmte verloren door de schoorsteen. Om dit rendement beter te maken wordt vaak aangeraden een haardplaat te nemen. Een haardplaat is vaak een dikke gietijzeren plaat die achter de vuurplaats geplaatst wordt, deze weerkaatst de warmte en verbeterd het rendement van de haard. Ook is de haardplaat verantwoordelijk voor de fijne, aangename warmte waar open haarden en houtkachels zo om bekend staan. Het rendement kan met de juiste haardplaten verbeterd worden tot wel 50%.
Reiniging en milieu
Er is een Europese regelgeving over open haarden, in die regelgeving staat aangegeven dat je een bepaald rendement moet halen met je haard en dat je geen fijnstofdeeltjes mag laten ontsnappen via de schoorsteen. Het is helaas vaak zo dat mensen allerlei bewerkt hout verbrand waardoor fijnstof kan ontsnappen.