Vroeger was er eigenlijk haast nooit sprake van isolatie. Het isoleren van een woning was dan ook eigenlijk iets dat zelden echt (grondig) gebeurde. Tegenwoordig is dat wel even anders. De flink gestegen kostprijs van elektriciteit heeft er dan ook voor gezorgd dat het isoleren van de woning voor veel mensen een absolute prioriteit is geworden. Wil jij ook graag concreet achterhalen hoe belangrijk het nu in de praktijk echt is om je huis zo optimaal mogelijk te isoleren? Verdiep je dan vooral even in de hieronder terug te vinden informatie!
Waarom je huis isoleren altijd de moeite waard is
Er zijn eigenlijk in de praktijk twee problemen die zich stellen bij woningen die niet geïsoleerd zijn. Om deze problemen aan te pakken is het plaatsen van isolatie dus een vereiste. Ben jij benieuwd naar wat deze problemen zijn? Dat zijn de volgende:
- Er kan heel wat warme lucht uit de woning ontsnappen;
- Het woonklimaat wordt sterk beïnvloed door de buitentemperaturen;
Isolatie plaatsen kan je overigens niet alleen maar geld besparen. Natuurlijk realiseer je er een periodieke besparing mee op de jaarlijkse energiefactuur, maar dat is nog niet alles. Daarnaast realiseer je door het plaatsen van isolering ook een financiële meerwaarde voor je huis. Een geïsoleerde woning beschikt namelijk over een veel betere marktwaarde in vergelijking met een huis die niet is geïsoleerd. Ook dit maakt het dan ook ongetwijfeld meer dan de moeite waard om te overwegen om ook jouw huis nog te gaan voorzien van goede isolatie.
Welke soorten isolatie bestaan er allemaal?
Door de jaren heen is de term “isolatie” uiteraard een soort van verzamelterm geworden. Dit betekent dat er heel wat verschillende soorten isolatiematerialen op de markt zijn verschenen. Het gaat hierbij onder meer om de materialen zoals hieronder aangegeven:
- Gespoten PUR;
- Minerale wol;
- XPS-EPS;
- Cellulose;
- Neopixels;
- Houtwol & glaswol;
- PIR isolatie;
Van welk type isolerend materiaal jij in de praktijk het best gebruik kan maken is sterk afhankelijk van het onderdeel van je huis dat dient te worden geïsoleerd. Dit betekent niet dat elk isolatiemateriaal slechts voor één specifiek onderdeel kan worden gebruikt. Het ene isolatiemateriaal leent zich echter net wat beter om bijvoorbeeld het dak mee te isoleren dan de spouwmuren of omgekeerd. Hier zal je dus wel even bij stil willen blijven staan.
Waarom een dampscherm of klimaatfolie gebruiken?
Het plaatsen van isolatie is dus duidelijk de moeite waard in elke woning. Dit gezegd hebbende heeft het beter isoleren van onze woningen er eveneens voor gezorgd dat er een nieuw probleem is ontstaan. Het gaat hierbij in het bijzonder om vocht dat zich ophoopt in de woning. Het betreft hier natuurlijk condensatievocht die bijvoorbeeld ontstaat bij het nemen van een bad of douche of op het ogenblik dat je aan het koken bent. Dergelijk vocht is op zich geen probleem zolang ze zich maar een weg naar buiten kan banen. Wanneer een huis grondig is geïsoleerd is dat niet zo vanzelfsprekend waardoor een goede ventilatie van cruciaal belang is. Hou er bovendien bij het isoleren van het dak rekening mee dat je er ook steeds goed aan doet om gebruik te maken van een dampscherm of klimaatfolie. Op die manier voorkom je dat het condensatievocht zich kan doorzetten tot in het isolatiemateriaal of zelfs tot in de constructie van de woning. Dat is namelijk absoluut niet interessant, integendeel.