Wat kun je met laurier?
De reden waarom het laurierblad gedroogd wordt, is omdat het dan lang bewaard kan worden. Bovendien houdt het zijn smaak op die manier vast. Laurier geeft zijn smaak af aan de maaltijd waarin je het verwerkt. De laurier heeft een sterke wat houtachtig of bittere smaak. Gebruik daarom niet veel bladeren in je gerecht, één is meestal genoeg. De beste manier om laurier smaak toe te voegen aan je maaltijd is om het laurierblad een tijdje te laten trekken. Het geeft een fantastische smaak aan maaltijden met zure groente zoals zuurkool, maar past ook uitstekend bij rode kool. Ken je de laurierthee al? Deze kun je maken door ongeveer drie of vier bladeren laurier te laten trekken in heet water.
Laurier is niet zomaar een kruid die smaak toevoegt aan je maaltijd. Laurier is goed voor de gezondheid. Het werd van oudsher verkocht bij apotheken. Laurier gebruikte men voor griep, meestal in dropvorm of hoestdrank. Het schijnt te helpen bij allerlei klachten van de luchtwegen. Verder werkt laurier goed op de spijsvertering en wekt het eetlust op. Je kunt laurier op diverse manieren gebruiken, ook buiten de keuken. Zo kun je laurier gebruiken als etherische olie, kruidenbad en aromatherapie. Het idee daarachter is om pijn bij reumatische klachten en artrose te verlichten. Laurier kan als aromatherapie gebruikt worden bij oorpijn en hoge bloeddruk. De waterachtige extracten van laurierblad verwerkt men in zalf en wordt gebruikt als reinigingsproduct voor wonden. Zwangere vrouwen mogen dit niet gebruiken, omdat het middel slechte invloed kan hebben op de zwangerschap. Gebruik altijd een kleine hoeveelheid zalf, reiniger of olie. Bij sommigen kan laurier de huid irriteren.
Laurier als plant
Laurier staat sierlijk in mooie potten. Je kunt laurier in schitterende vormen knippen. De plant is goed te snoeien en in vorm te houden zoals jezelf wilt. De laurierplant geeft mooie witte bloemen. laurier is een sterke plant, toch kun je deze in de winter beter binnen zetten. Wanneer er geen nachtvorst meer komt, kun je de laurier weer buiten zetten. Het moet niet te veel verpoot worden. Dat kun je ongeveer om de drie tot vijf jaar doen. Zet deze bijzonder plant in gewone potgrond gemengd met wat klei of leem voor de juiste zuurgraad van de grond. Voor een goede ontwatering kun je onder in de pot grind of scherven leggen. Bij te warme winters is het mogelijk dat laurier last krijgt van schildluis en ontstaat er kans op roetdauw (Tip: bladeren afnemen met water en sop) Laurier heeft weinig last van plagen en andere ziekten.