Iedereen die er wel eens mee te maken heeft gehad, weet hoe hardnekkig de Japanse duizendknoop is. Deze plant staat bekend als een zeer invasieve woekeraar, die alles overgroeit. Als je niks doet, zal de plant in no-time je tuin overwoekeren en krijgen al je andere planten geen schijn van kans. De Japanse duizendknoop verwijderen is dan ook een bekende opdracht voor menig hovenier, maar hoe pakken ze dat aan?
Maaien
De eerste mogelijkheid is het maaien van de plant. Hiermee wordt de plant tot op de grond toe afgemaaid, zodat er bijna niets meer van te zien is. Onder de grond zitten echter nog genoeg wortels die snel weer terug kunnen groeien, maar dit kost de plant veel energie. Door tweewekelijks te maaien, trek je de plant helemaal leeg en kost het na verloop van tijd veel te veel energie om steeds maar weer terug te groeien. Doe dit vaak genoeg en de duizendknoop zal uiteindelijk afsterven. Hier is wel de nodige discipline voor nodig, want de duizendknoop is bijzonder hardnekkig en zal zich niet laten tegenhouden door twee of drie maaibeurten.
Afdekken
Zonlicht is voor elke plant belangrijk en hoewel de Japanse duizendknoop prima in de schaduw kan leven, zal hij uiteindelijk toch echt de zon nodig hebben om fatsoenlijk te kunnen blijven bestaan. Met dit in het achterhoofd is het afdekken van de duizendknoop een prima strategie, die echter wel geduld vereist. Met afdekken bedoelen we ook echt afdekken; hij mag geen zonnestraaltje meer zien. Soms kan deze bestrijdingsmethode jaren duren voordat de plant echt definitief het loodje legt.
Uitgraven
Een andere mogelijkheid is om de plant helemaal uit te graven. Dit is een klusje dat behoorlijk arbeidsintensief is, maar – mits goed uitgevoerd – wel resultaat oplevert. Graaf de grond helemaal uit en zorg ervoor dat alle plantenresten netjes weggehaald worden. Overigens is het belangrijk dat je die resten los van het overige GFT-afval verwijdert; de resten kunnen namelijk gemakkelijk ergens anders wortel schieten, waardoor het probleem elders alsnog de kop opsteekt. Daarom is het belangrijk dat het afval volgens de richtlijnen wordt verwijderd en dus niet gewoon in de groene container wordt gegooid.
Biologische bestrijding
Deze methode is niet voor iedereen geschikt, maar wel effectief. Schapen zijn bij uitstek geschikt om de Japanse duizendknoop te bestrijden en feitelijk doen ze hetzelfde als jij bij het maaien. Ze vreten de plant helemaal kaal en zorgen ervoor dat hij uiteindelijk uitgeput raakt en niet meer terug kan groeien. Echter, niet iedereen ziet het zitten om een stel schapen in de tuin te hebben, dus het is een methode die veel beter past bij gebieden waar de schapen veel beter tot hun recht komen.
Chemische bestrijding
Chemische bestrijding is een methode die lang niet altijd gewaardeerd wordt, maar soms wel noodzakelijk is. Hierbij wordt gif verneveld, zodat de plant uiteindelijk zal afsterven. Het vervelende van gif is natuurlijk dat het niet alleen de duizendknoop te grazen neemt, maar ook alle andere planten die in de tuin groeien. Het is dus echt een laatste redmiddel.